03
februari
2020
|
11:06
Europe/Amsterdam

25 jaar innovatie: de Mercedes-Benz Sprinter is jarig

  • Succes heeft de Sprinter tot een soortnaam gemaakt voor een breed segment bedrijfswagens van 3,0 tot 5,5 ton GVW
  • De norm in verbruik, veiligheid en veelzijdigheid sinds 1995
  • Optimaal voorbereid op elke toekomstige klus dankzij Mercedes PRO en elektromobiliteit
  • Wereldwijd een begrip; leverbaar in 130 landen
  • Maandelijkse specials als ode aan 25 jaar Sprinter op Mercedes me mediaplatform (media.mercedes-benz.com/Sprinter25)

25 jaar geleden debuteerde een bestelwagen waarvan de naam sindsdien synoniem staat aan een compleet voertuigsegment: de Sprinter. Anno 2020, een kwart eeuw later, is de huidige generatie nog steeds de maatstaf voor de concurrentie. Naast zijn tijdloze sterke punten, zoals kwaliteit, betrouwbaarheid, verbruik en comfort, staat de huidige Sprinter ook voor netwerken en connectiviteit, én – als eSprinter – voor lokaal emissievrij vervoer. Mercedes-Benz Vans grijpt deze bijzondere verjaardag van de Sprinter aan om in 2020 maandelijks een special uit te brengen op het Mercedes me mediaplatform. Deze specials belichten de rol van de Sprinter als marktleider gedurende de afgelopen decennia en onderstrepen hoe deze bestelwagen er altijd in is geslaagd om historische waarden te combineren met moderne innovaties.

1995: een bestelwagen voor een nieuw decennium

In 1995 gaf de Mercedes-Benz Sprinter vorm aan een compleet voertuigsegment en speelde hij een belangrijke rol in de transitie naar e-commerce. Toen de huidige omvang van online aankopen nog nauwelijks voor te stellen was, presenteerde het merk uit Stuttgart een ultramoderne bestelwagen die bij uitstek geschikt was voor toekomstige logistieke vereisten. Voorzien van schijfremmen rondom, ABS inclusief EBD (elektronische remkrachtverdeling), aerodynamische lijnen, een laag verbruik en tal van andere innovaties zette de Sprinter nieuwe standaarden op het gebied van veiligheid, efficiency en comfort. Met die eigenschappen werd hij een waardig opvolger van de legendarische T1 en groeide hij volgens uiteenlopende mediabronnen uit tot een soortnaam voor de ‘Sprinter-klasse’.

De nieuwe bestelwagen vestigde zich direct als een waar multitalent. Hij was beschikbaar als chassis-cabine of kipper, met respectievelijk een dubbele of enkele cabine, als gesloten bestelwagen en in een personenversie met vijf of negen zitplaatsen, met een laag of hoog dak. De wielbasis varieerde van 3.000 tot 4.025 mm. Het GVW bedroeg 2.590, 2.800 of 3.500 kg, waarmee de Sprinter bij uitstek geschikt was voor een breed spectrum aan toepassingen, bijvoorbeeld op de bouwplaats, in de handel, in het personenvervoer maar bijvoorbeeld ook voor de hulpdiensten. De afgelopen 25 jaar toonde de Sprinter zich tevens zeer geschikt als basis voor campers en als platform voor tal van opbouwvarianten.

2006: nog geavanceerder, met aanzienlijk meer inhoud

Ruim 1,3 miljoen Sprinters en diverse facelifts later presenteerde Mercedes-Benz in 2006 naast een nieuw model tevens een belangrijke ontwikkeling. Ondanks het zeer brede aanbod dat eerder al bestond, kregen kopers nu toegang tot tailormade oplossingen voor nagenoeg elke individuele toepassing. De carrosseriebouwersportal, waar alle informatie te vinden is voor het realiseren van klantbehoeften, speelde daarbij een prominente rol.

Het nieuwe model werd gekenmerkt door tal van innovaties. Voorbeelden zijn een extra brede schuifdeur aan de zijkant, een superhoog dak en een vierde lengtevariant. Aandrijflijnen werden verder geoptimaliseerd met een nieuw motorenaanbod en een nieuwe 6-versnellingsbak voor de dieselversies. Tevens kreeg de Sprinter een verbeterd remsysteem, ADAPTIVE ESP, met extra functies voor alle GVW-varianten, plus een vernieuwd opbergsysteem in de cabine. Nieuwe features waren verder de dubbel-luchtoptie achter voor de 4,6 ton-uitvoering, bi-xenon koplampen met bochtverlichting, een borstairbag voor de bestuurder en passagier, het PARKTRONIC parkeersysteem en meer.

2013: meer vermogen, grotere veiligheid

Dankzij een efficiënte aandrijflijn en uiteenlopende innovaties nam de doorontwikkelde Sprinter vanaf 2013 wederom een toppositie in ten opzichte van de concurrentie. Belangrijke factoren waren daarbij onder meer een efficiency-pakket met een ECO stuurbekrachtigingspomp, de ECO start/stop-functie en een lange overbrenging voor de achteras. Met dank aan de nieuwe motorentechnologie inclusief SCR-techniek was de Sprinter de allereerste bestelwagen die voldeed aan de Euro VI uitlaatemissiestandaard. Naast een uitgebreide mobiliteitsgarantie en de 7-traps automaat 7G-TRONIC PLUS konden klanten uit nog meer uitrustingsopties kiezen. De nadruk lag opnieuw specifiek op veiligheid: de Sprinter was nu de eerste grote bestelwagen die standaard werd uitgerust met Zijwindassistent voor gesloten uitvoeringen. Adaptieve grootlichtassistent, Rijbaanassistent, Dodehoekassistent en COLLISION PREVENTION ASSIST zijn slechts enkele voorbeelden van de andere beschikbare features.

2018: nieuwe aandrijfoptie en intelligente connectiviteit

De derde generatie Sprinter was de eerste modelserie die in 2016 de Mercedes-Benz Vans adVANce-filosofie belichaamde met uitgebreide mobiliteitsoplossingen. Het model combineerde een progressief design met comfort- en veiligheidsfeatures die normaliter enkel in personenauto’s te vinden waren. De uitgebreide koppeling met het internet was revolutionair. Waarbij de Mercedes PRO connectdiensten en het multimediasysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) de richting voor de toekomst duidden, en nieuwe mogelijkheden creëerden om grote wagenparken te beheren, maar ook voor kleine onderneming maatgevend waren. Via de services zijn bijvoorbeeld orders online te beheren, maar ook voertuiginformatie als locatie, brandstofverbruik of onderhoudsintervallen is nagenoeg realtime te raadplegen. Af-fabriek bestaat de keuze uit acht Mercedes PRO connectpakketten.

De brede range aan Sprinter-varianten blijft indrukwekkend: momenteel zijn er meer dan 1.000 verschillende varianten van de huidige Sprinter te specificeren op basis van de verschillende carrosserieën, chassisversies, aandrijfconcepten, laadvermogens en uitrustingsopties. Sinds 2018 is er tevens een nog grotere keuze uit aandrijfopties dankzij – een primeur – de beschikbaarheid van een voorwielaangedreven uitvoering en twee transmissie-opties die hiervoor zijn ontwikkeld, plus een 9-traps automaat met koppelomvormer. Met deze nieuwe mogelijkheden is de huidige Sprinter de ideale basis voor camperconversies. Uiteenlopende ombouwspecialisten hebben deze Sprinters voor dit doel inmiddels omarmd

.2019: start elektromobiliteit met eSprinter 

Zuinig, betrouwbaar en flexibel als altijd, maar nu met de mogelijkheid om lokaal emissievrij goederen te vervoeren, naar bouwplaatsen te rijden of te reageren op hulpoproepen: de eSprinter, die eind 2019 debuteerde, maakt dat alles mogelijk. Zijn elektrische voorwielaandrijving heeft een vermogen van 85 kW en een koppel tot maximal 295 Newtonmeter. Een variabel laadvermogen- en batterijconcept speelt in op individuele behoeften. Dankzij een bruikbare batterijcapaciteit van 47 kWh bedraagt de elektrische range 168 kilometer1,2 bij een maximaal laadvermogen van 891 kg. Gebruikers die meer laadvermogen vereisen, kunnen eenvoudig kiezen voor een lagere batterijcapaciteit. Interessant voor fleetowners: de eCharging Planner adviestool biedt uitkomst bij het overschakelen naar lokaal emissievrije e-mobiliteit met Mercedes-Benz Vans. 

Wereldwijd een begrip, leverbaar in 130 landen

De Sprinter wordt niet alleen geproduceerd in de Mercedes-Benz-fabrieken in Düsseldorf en Ludwigsfelde, maar ook in Buenos Aires, al sinds de allereerste generatie. De Amerikaanse productiefaciliteit in Charleston werd recent verder uitgebreid om eveneens als volwaardige fabriek voor het huidige model te fungeren. Het zijn echter niet alleen deze wereldwijde productielocaties die er voor zorgen dat de Sprinter in 130 landen leverbaar is. Al 25 jaar lang beantwoordt hij exact aan de wensen van klanten die een passend antwoord zoeken voor hun wereldwijde transportbehoeften.

Een jaar lang feest: een maandelijkse special op Mercedes me

Tot en met december 2020 brengt Mercedes maandelijks een special uit die focust op een specifiek element van de Sprinter en diens historie, om de vele interessante kanten van het succesvolle model te belichten. Geschreven verhalen worden daarbij afgewisseld door ondersteunende foto’s en illustraties. De content wordt gepubliceerd via het Mercedes me mediaplatform op media.mercedes-benz.com/Sprinter25. Meer dan de moeite waard om er eens een kijkje te nemen!

[1] Range is vastgesteld op basis van Directive 692/2008/EC. De range is afhankelijk van de configuratie van de auto.

[2] De daadwerkelijke range is tevens afhankelijk van de individuele rijstijl, weg- en verkeersomstandigheden, de buitentemperatuur, het gebruik van de airconditioning/verwarming en kan op basis daarvan afwijken.