28
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

1.700 smart-fans uit 24 landen vieren drie jubilea

15 jaar smart, het tienjarig bestaan van de smart roadster en de 1,5 miljoenste smart fortwo – tijdens de 2013-editie van smart times hadden de liefhebbers van het merk meer dan genoeg redenen voor een feestje. Van 23 tot 25 augustus jl. kwamen zo’n 1.700 fans uit 24 landen naar Luzern voor ’s werelds grootste evenement voor smart-rijders. Ze feliciteerden hun merk met de langste parade ooit. Afgelopen zaterdag reden 1.203 smarts van Buochs naar Seelisberg en terug – een uniek gezicht in de bergen hoog boven het Meer van Luzern. Volgend jaar vindt smart times 14 plaats in Portugal.

Voor het vijftienjarig bestaan van smart verkoos de wereldwijde smart-community Zwitserland als passende locatie; het land van één van de oprichters van de tweepersoons stadsauto. Samen met Nicolas G. Hayek, de uitvinder van het Swatch-horloge, ontwikkelde Mercedes-Benz in de jaren ’90 het revolutionaire concept voor het huidige model. In 1998 verscheen de eerste smart op de openbare weg. Sindsdien is de trendy en milieuvriendelijke tweezitter uitgegroeid tot een succesverhaal. Enkele weken geleden rolde de 1,5 miljoenste smart fortwo in Hambach van de productielijn: een smart fortwo cabrio electric drive.  

Overhandiging 1,5 miljoenste smart fortwo

Dr Annette Winkler, hoofd van smart, overhandigde de compleet witte smart fortwo electric drive cabriolet, voorzien van een opvallend rood lederen interieur, aan het Duitse automagazine ‘auto motor und sport’, dat de auto aan de hoogstbiedende lezer zal verkopen. De opbrengst van de veiling wordt vervolgens gedoneerd aan een studieproject van de Technische Universiteit van München voor de promotie van elektrische mobiliteit op het Afrikaanse continent. 

De smart fortwo cabrio electric drive is ‘s werelds enige elektrisch aangedreven cabrio. Hij levert 100 procent emissievrij rijplezier. smart-fans in Luzern konden dat zelf ervaren dankzij de vele beschikbare testexemplaren van de elektrische smart fortwo en de smart ebike. 

Een ander hoogtepunt tijdens het driedaagse evenement was de viering van het tienjarig bestaan van de smart roadster. Het model werd tussen 2003 en 2005 in diverse uitvoeringen gebouwd, met een totale productie van ongeveer 43.000 auto’s, en heeft inmiddels de cultstatus verkregen. 314 smart roadster-liefhebbers kwamen vanuit heel Europa met hun auto’s naar het jubileumevenement. 

Verder genoten de smart times-bezoekers van een gevarieerd programma, met onder meer trendy en sportieve activiteiten, leuke excursies in de bergen, live muziek en interessante discussies met ontwerpers, tuners en specialisten.