27
september
2017
|
09:05
Europe/Amsterdam

Eerste elektrische Mercedes-Benz Urban eTruck op de markt in Duitsland

Samenvatting

Dit jaar brengt Mercedes-Benz Trucks 's werelds eerste zware, volledig elektrisch aangedreven truck, in een kleine serie op de Duitse markt. De Urban eTruck is 100% puur elektrisch aangedreven en rijdt emissievrij en bijna geruisloos. Met een GVW van 25 ton en een actieradius van maximaal 200 kilometer werd de Urban eTruck vorig jaar voor het eerst op de IAA aan het publiek gepresenteerd.

Mercedes-Benz Urban eTruck

Eind 2017 wordt de Urban eTruck voor het eerst in gebruik genomen in Duitsland voor een test. "De reactie van de klant na de wereldpremière op de IAA was uitstekend. We zijn momenteel in gesprek met ongeveer 20 potentiele klanten uit de sector afvalverwerking, levensmiddelen en logistiek. De ervaring met de eerste serie Urban eTrucks brengt ons dichterbij de uiteindelijke productie van de zware elektrische truck," zegt Stefan Buchner, directeur van Mercedes-Benz Trucks wereldwijd. “In 2020 willen we de Urban eTruck op de markt brengen voor een breed publiek.” Het voertuig zal dit jaar in tientallen eenheden door verschillende klanten in Duitsland, en later ook in Europa, in gebruik worden genomen. Andere landen in Europa volgen later. De eTruck wordt daar in de praktijk gebruikt en getest om het concept van de elektrische truck verder te optimaliseren. Tijdens deze periode wordt gekeken naar het gebruik van de truck met de inachtneming van de oplaadtijd, de actieradius en het gebruik van het voertuig in deeltijd. De testafdeling van Mercedes-Benz Trucks stelt de 18 en 25 ton modellen voorzien van koel-/vriesopbouw en gesloten opbouw als bakwagens voor een periode van 12 maanden beschikbaar aan de eerste klanten.

Technische ontwikkelingen

Uitstoot, geluidsoverlast en milieunormen vormen uitdagingen waar de transportsector in stedelijke omgeving mee om moet gaan. Technische ontwikkelingen maken dit steeds beter mogelijk. Daimler Trucks verwacht dat de kosten voor de accu’s van een volledige elektrische truck in 2025 met € 300,- per kWh zijn gedaald in vergelijking met 1997. Tegelijkertijd is de energiecapaciteit van diezelfde batterijen gestegen van 80Wh/kg in 1997 tot 200 Wh/kg in 2025. De Urban eTruck is onderdeel van een uitgebreid elektrische initiatief van Daimler Trucks.