20
december
2023
|
09:38
Europe/Amsterdam

Amerikaanse autoriteiten geven groen licht: Mercedes-Benz krijgt als eerste goedkeuring voor gebruik van markeringslichten voor geautomatiseerd rijden

Samenvatting

·       Markeringslichten voor geautomatiseerd rijden voor het eerst toegestaan in Californië en Nevada (VS)

·       Vrijstelling in Californië in eerste instantie beperkt tot twee jaar en tot gebruik in ontwikkelingsvoertuigen

·       In Nevada maakt de vergunning het mogelijk om EQS en S-Klasse productiemodellen met DRIVE PILOT vanaf modeljaar 2026 uit te rusten met speciale markeringslichten. De vergunning geldt tot eventuele wettelijke wijzigingen

·       Eerste toepassing in het kader van de doorontwikkeling van DRIVE PILOT – het eerste en enige gecertificeerde systeem voor hooggeautomatiseerd rijden (SAE-Level 3) in de VS (Californië, Nevada)

·       De productieversie van DRIVE PILOT heeft zijn debuut op de weg al gemaakt in Californië en Nevada met een beperkt aantal EQS Limousines

·       De eerste Amerikaanse klantenauto’s met DRIVE PILOT worden begin 2024 geleverd. De EQS Limousine en S-Klasse van modeljaar 2024 worden geleverd door deelnemende Mercedes-Benz dealers in Californië en Nevada

Mercedes-Benz heeft als eerste autofabrikant ter wereld een vrijstelling gekregen voor speciale markeringslichten voor geautomatiseerd rijden in de Amerikaanse staten Californië en Nevada. De vrijstelling voor ontwikkelingsvoertuigen in Californië is in eerste instantie beperkt tot twee jaar. In Nevada daarentegen is het gebruik in productievoertuigen toegestaan vanaf modeljaar 2026 en is de vergunning voor onbepaalde tijd geldig totdat de wettelijke situatie reguliere exploitatie toestaat.

Beide vergunningen zijn bedoeld om belangrijke inzichten te verwerven in het gebruik van geautomatiseerde voertuigen. De markeringslichten kunnen de acceptatie en veiligheid verhogen, omdat een geautomatiseerde rijmodus van buitenaf duidelijk kan worden herkend. Dit creëert transparantie en maakt een natuurlijker gebruik van geautomatiseerde voertuigen mogelijk. Ook verkeershandhavers en politieagenten kunnen daardoor de systeemstatus makkelijker herkennen en bepalen of bestuurders bij geactiveerde DRIVE PILOT tijdens de hooggeautomatiseerde rit nevenactiviteiten mogen verrichten. De markeringslichten voor geautomatiseerd rijden worden geïntegreerd in de koplampen, achterlichten en buitenspiegels. Ze krijgen in Californië turquoise verlichting.

“Met de ontwikkeling van de markeringslichten voor geautomatiseerd rijden creëert Mercedes-Benz opnieuw maatstaven in de industrie. Wij zijn de eerste autofabrikant ter wereld die in de Amerikaanse staten Californië en Nevada goedkeuring heeft gekregen voor het gebruik van deze technologie. Hoe meer geautomatiseerd rijdende voertuigen de weg op gaan, hoe belangrijker de communicatie en interactie tussen het voertuig en de omgeving wordt.”

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer Ontwikkeling & Inkoop

Eerste toepassing: DRIVE PILOT

De markeringslichten voor geautomatiseerd rijden worden in eerste instantie geïntegreerd in testvoertuigen in Californië, die zijn uitgerust met DRIVE PILOT. ‘s Werelds eerste SAE-Level 3-systeem voor hooggeautomatiseerd rijden met een internationaal geldige systeemgoedkeuring werd in 2021 in Duitsland gecertificeerd. In 2023 werd het gecertificeerd in de Amerikaanse staten Nevada en Californië. In de VS vereist elke staat een afzonderlijke certificering. In Duitsland is DRIVE PILOT al sinds 2022 te bestellen en in de VS maakten onlangs de eerste productievoertuigen hun debuut op de wegen van Californië en Nevada.

Kleurkeuze van de markeringslichten voor geautomatiseerd rijden

Turquoise voldoet aan twee van de belangrijkste criteria die hebben bijgedragen aan deze kleurkeuze. De zichtbaarheid ervan maakt betrouwbare en snelle detectie voor andere weggebruikers mogelijk. Bovendien is turquoise duidelijk te onderscheiden van bestaande voertuigverlichting, verkeerslichten of noodverlichting. Dit kan de kans op verwarring aanzienlijk verkleinen. Daarnaast hebben onderzoeken onder proefpersonen aangetoond dat turquoise de optimale kleur is voor geautomatiseerd rijden: deze kleur scoorde zowel fysiologisch als psychologisch op vrijwel alle gebieden beter dan andere kleuren. Turquoise wordt in de SAE J3134 ‘Automated Driving System (ADS) Marker Lamp’ ook beschreven als een kleur die de systeemstatus aangeeft. Voor de ontwikkeling en goedkeuring van het nieuwe verlichtingsconcept hebben engineers, compliance managers en deskundigen op het gebied van gegevensbescherming en ethiek als een interdisciplinair team samengewerkt.

Standaardisatie en harmonisatie voor meer veiligheid

Mercedes-Benz zet zich in voor het standaardiseren van turquoise als kleur om geautomatiseerd rijden mee te visualiseren, om zo wereldwijd begrip voor en acceptatie van deze technologie te bevorderen. Tot nu toe bestaat er in de VS, China of de VN/ECE (Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties) geen uniform kader voor het gebruik van turquoise verlichting in productievoertuigen. Californië en Nevada hebben met de nu verleende vrijstellingen de eerste belangrijke stap gezet. Een toekomstige, mondiaal geharmoniseerde regelgeving voor turquoise markeringslichten voor geautomatiseerd rijden vormt de basis voor meer verkeersveiligheid voor alle weggebruikers en voor verdere technische innovaties.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes-Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.